Så fungerar ett fönsterbyte

Så fungerar fönsterbyten – steg för steg

1. Platsbesök

För oss på Dalalaget är det viktigt att besöka fastigheten för att se förutsättningarna för ett fönsterbyte. Vårt platsbesök är grunden till att vi kan lämna ett anbud som håller hela vägen, utan överraskande merkostnader.

Vi lyssnar på era behov och önskemål. Vilka funktioner är viktiga för er när det gäller de nya fönstren? Det kan handla om allt från att ha energieffektiva glas till att designen ska smälta ihop på ett bra sätt med övrig arkitektur.

 

Vid platsbesöket mäter och räknar vi alla fönstertyper och tittar även på de byggnadstekniska förutsättningarna.

 

 

2. Konkret förslag /anbud

Dalalaget tar fram ett förslag på en fönsterlösning som passar era behov. I vårt genomarbetade anbud presenterar vi följande:

    • Priset för ett komplett fönsterbyte.

    • Utförande, funktioner och tillbehör på fönster.

    • Hur arbetet genomförs och hur de boende berörs.

    • Tidplan med förslag på starttid.

    • Garantier, ekonomisk säkerhet och arbetsmiljöansvar.


3. Kontrollmätning

När vi kommit överens om att jobba tillsammans gör vi en kontrollmätning av fönster i samtliga lägenheter/lokaler. Detta för att säkerställa att både fönster och anslutningar in- och utvändigt blir optimalt anpassade.

 

4. Beställning av fönster

Efter att sammanställt all fakta från kontrollmätningen, så har vi landat i en lösning som matchar era behov och förutsättningar. En beställning skickas till fönstertillverkaren som nu tillverkar era nya fönster.

Om behov finns kan vi utföra ett provmontage innan hela beställningen görs.

 

 

5. Information till boende

Det är viktigt att alla som är berörda av ett fönsterbyte får tydlig information i god tid innan starten. Vi ger information till alla boende med tider och saker att tänka på.

 

 

6. Fönsterbytet

Ett viktigt moment vid ett fönsterbyte är att demonteringen av den gamla fönsterkarmen utförs varsamt. I nästa steg monteras nya fönsterkarmar och bågar sätts på plats. Avslutningsvis utförs invändig listning och utvändigt plåtarbete.

 

Dalalaget monterar normalt mellan 15 och 20 fönster per dag.

 

 

7. Slutbesiktning och garantier

När arbetet är färdigt genomförs en gemensam slutbesiktning av de utförda arbetena. Dalalaget lämnar 5 års garanti på utfört arbete och 10 års garanti på fönstren.

 

 

Vad ska du tänka på när du byter fönster?

Tidstypisk design

Vilken design ska ni välja på era nya fönster? I en äldre fastighet kan det vara önskvärt att bevara husets ursprungliga karaktär och att välja fönster som är typiska för tiden då huset byggdes. Det skiljer mycket mellan olika fönsterleverantörer när man tittar på detaljer som exempelvis profiler, profilbredder och luftintag. Här hjälper Dalalaget er att ta fram en lösning som passar just er fastighet.

 

Energibesparingar vid fönsterbyte

En annan sak som ni bör ta hänsyn till vid ett fönsterbyte är fönstrets energiprestanda.

 

Äldre fönster som är dåligt isolerade kan släppa ut så mycket som en tredjedel av den värme som egentligen ska stanna inomhus, vilket leder till höga uppvärmningskostnader. Fönster med lågt u-värde minskar husets uppvärmningsbehov och är en god investering för både ekonomin och miljön.

 

En extra bra ljudprestanda kan vara önskvärd om ni vill stänga ute buller från en trafikerad gata. Ett populärt tillval är solskyddsglas som minskar solinstrålningen varma dagar.

 

Det är viktigt att tänka långsiktigt genom att välja fönster med låg underhållskostnad och lång livslängd. Det lyfter värdet på fastigheten och blir den billigaste lösningen ur ett långsiktigt perspektiv.

 

Skräddarsydda lösningar

Om fasaden i din bostadsrättsförening är i behov av åtgärder så är ett tips att samordna fönster- och fasadarbeten. Slutresultatet blir bäst om du byter fönster först och därefter renoverar fasaden. Äldre hus som har klätts med en plåtfasad kan exempelvis återställas till ursprungligt utseende med tilläggsisolerad putsfasad och nya energieffektiva fönster.

 

Vi på Dalalaget utför projektet som en totalentreprenad, vilket innebär att vi driver hela projektet från start till mål. Eventuella sidoarbeten tar vi in från underentreprenader och samordnar.

 

Klicka här för att läsa mer om fönsterbyten.

Vad kostar det att byta fönster?
Kontakta oss här.

Följ oss på Instagram

Spana in allt från provmontage till montering och slutresultat av våra senaste fönster- och dörrbyten.